Vlekken Verwijderen

Vlekken verwijderen is zelden leuk. Het is des te vervelender wanneer vlekken verwijderen moeilijk wordt. Sommige vlekken laten zich niet gemakkelijk verwijderen. Verwijderen van plaatselijke vlekken is een geregeld probleem. Collega’s, vrienden en familie kunnen verschillende methodes vertellen over het verwijderen van specifieke vlekken, maar wat is nu de juiste methode. Hoe kunt u op de juiste manieren met de beste resultaten vlekken verwijderen.

Voor bepaalde vlekken verwijderen is het vaak onvoldoende om een algehele schoonmaak te doen, door bijvoorbeeld een kledingstuk in de wasmachine te doen. Vaak is het nodig eerst de vlekken aan te pakken voordat u het geheel gaat schoonmaken. Sommige vlekken zijn hardnekkig en hebben een specifieke aandacht van schoonmaken nodig. Hardnekkige vlekken zijn bijvoorbeeld de rode wijn, inkt, vet en koffie. Ook kauwgom verwijderen uit kleding lukt vaak niet door het alleen in de wasmachine te doen. Sommige vlekken kunnen bij een verkeerde behandeling ook nog eens hardnekkiger worden en dat willen we toch voorkomen.

Snel weg met die vlek!

Of een vlek te verwijderen is hangt af van meerdere factoren. Zo is het van belang om een vlek te verwijderen om snel in actie over te gaan. Laat een vlek niet lang een vlek zijn. Factoren die van belang zijn voor vlekken verwijderen zijn:

  • Materiaal: Waarop is de vlek? Wat is de oppervlakte? Vlekken verwijderen van leer vergt veelal een andere behandeling dan een vlek verwijderen van katoen of zijde.
  • Temperatuur van de vlek.
  • Hoelang is de vlek al een vlek?

Begin met het verwijderen van de vlekken

In het algemeen geldt de regel dat vlekken het gemakkelijkst te verwijderen zijn wanneer u direct in actie komt. Begin door zoveel mogelijk van de vlek te absorberen met bijvoorbeeld een tissue of wc-papier. Gebruik wel een ongekleurde tissue of wc-papier, want ook dit zou anders kunnen leiden tot vlekken. Wanneer de vlekken een meer vaste vorm hebben, zoals jam of pindakaas, schaap dan deze af met een lepel of een botte mes. Droge stoffen, vlekken, neemt u zoveel mogelijk op met een stofzuiger.

Een aantal algemene regels gelden voor vlekken verwijderen:

  • Maak de vlek niet nat, wanneer u het droog kunt verwijderen door het bijvoorbeeld op te zuigen.
  • Wrijf voorzichtig op de vlek. Ga niet uit paniek heel hard en ondoordacht wrijven.
  • Wrijf van buiten naar binnen toe op de vlek. Laat de vlek niet groter worden.
  • Gebruik geen warmer water dan aangegeven. Sommige kledingstukken hebben zonder vlekken al een bepaald behandeling nodig. Lees hiervoor het etiket van de kledingstuk.
  • Wrijf geen vlek weg met een vieze doek. Wanneer een doekje vies wordt door de vlek, gebruik dan een nieuw doekje of maak het doekje schoon.

Wanneer u een specifieke vlek wilt verwijderen is het raadzaam om op te zoeken wat de juiste aanpak is. Pak vlekken verwijderen op de juiste manier aan en u zult eerder resultaat boeken. Ook kan het zo zijn dat u op een goedkopere manier vlekken kunt verwijderen met de al in huis aanwezige (schoonmaak)middelen. Vlekken verwijderen is misschien niet leuk, maar het is geen onmogelijke taak!

Op deze website zult u verschillende tips lezen voor het verwijderen van een vlek. Wij willen u echter wel benadrukken dat wij niet verantwoordelijk zijn voor eventuele schade na het volgens van een tip. Wanneer u vermoedt dat de vlek niet verwijderd kan volgens een advies, kunt u professionele hulp inschakelen zoals een kledingstuk brengen naar de stomerij of een tapijtreiniger langs laten komen voor een vlek in een tapijt. Eveneens kunt u voordat u een tip volgt, ook andere bronnen raadplegen op het internet. Wij wensen u veel succes met vlekken verwijderen!

Comments are closed.