Inktvlekken Verwijderen

Inktvlekken verwijderen kan een lastig karwei zijn, want allereerst zijn er verschillende soorten inkt. Deze verschillende soorten inkt kunnen behoorlijk veel van elkaar verschillen. Hierom is er ook geen algemene remedie voor het verwijderen van inktvlekken. Sommige inkten zijn oplosbaar in water, andere alleen in organische oplosmiddelen. Dat bepaalt mede de vlekverwijderingsmethode. Wanneer u niet weet om welke inktsoort het gaat, probeer dan verschillende oplosmiddelen.  Zo kunt u bijvoorbeeld eerst water gebruiken, maar ook ammoniawater of azijnwater of alcohol. Oude inktvlekken zijn vaak moeilijk tot niet te verwijderen.

Wanneer u gemorst heeft met inkt, zorg er dan voor dat u direct zoveel mogelijk inkt absorbeert met een papiertje. Wanneer u te maken heeft met een wateroplosbare inkt, dan kunt u direct water gebruiken. Wanneer u inkt wilt verwijderen, doe dit dan met beleid. Ga niet als een wilde over de inkt wrijven, want dan kan de inktvlek groter worden.

Wateroplosbare Inktvlekken Verwijderen

Wateroplosbare inktvlekken zijn de gemakkelijkste inktvlekken die verwijderd kunnen worden. Wanneer u een wasoplosbare inktvlek heeft op een wasbaar textiel kunt u deze verwijderen door het textiel nat te maken. U kunt het textiel onder koud water houden. Let wel op dat u niet de inkt laat verspreiden. Zorg dus dat het water alleen op de inktvlek terecht komt. Wanneer het niet lukt om de wasoplosbare inktvlek te verwijderen met water, dan kunt u de inktvlek deppen met een sop van afwasmiddel en ammoniawater.

Wasoplosbare inktvlekken op niet-wasbaar textiel is lastiger. Hiervoor moet u de vlekken speciaal chemisch laten reinigen.

Wasoplosbare inktvlekken op tapijt kunnen verwijderd worden door een mengsel van ammonia met 90% water. Dep de vlek met de mengsel en gebruik hiervoor een schoon doekje. Tevens moet u het gebruikte mengsel verschonen wanneer het vies is.

Niet-wasoplosbare Inktvlekken Verwijderen

Niet-wasoplosbare inktvlekken verwijderen is lastiger dan de wasoplosbare inktvlekken. Op zowel wasbaar als niet wasbaar textiel kunt u de niet-wasoplosbare inktvlekken verwijderen door het vlek, wanneer het is ingedroogd, in te smeren met een mengsel van gelijke verdeling van glycerine en wasbenzine. Dep met een absorberend papier tot de inkt is verdwenen.

Inktvlekken op leer kunt u verwijderen met alcohol en een beetje ammonia.

Balpeninktvlekken verwijderen

Balpeninktvlekken verwijderen kan erg lastig zijn. Balpeninktvlekken, ook wel balpointvlekken, kunt u verwijderen met een mengsel van 75% gedenatureerde alcohol en 25% ether.

 

Inktvlekken en balpenvlekken verwijderen is altijd met een zeker risico. Wij geven slechts advies en zijn niet verantwoordelijk voor eventuele schade. Inktvlekken verwijderen uit kleding kan door het naar een stomerij te brengen. Inktvlekken verwijderen uit tapijt kan door professionele tapijtreiniging. Hetzelfde geldt voor de balpenvlekken.

Leave a Reply